Heyelan Nedir?

Heyelan Nasıl Oluşur?


Heyelan nedir, Heyelan nasıl gerçekleşir.

Heyelan yamaç üzerindeki toprak veya molozların eğim boyunca aşağı doğru hareket etmesidir. Üzerindeki malzemenin türüne göre ve hareketin türüne göre isimlendirilir. Heyelan ülkemizdesıkça görülür. Heyelan bazen küçük bazen de büyük kütleler ile hareket edebilir.

Tropikal Yağmur Ormanları 

Ekvator ve çevresinde görülen omanlardır. Yıllık sıcaklık ortalamasının yüksek, yağış miktarının fazla olmasına bağlı olarak geniş yapraklı, uzun boylu ve gür ağaçlardan oluşur. Yıl boyunca yaprakları yeşil kalabilen bu ormanlar pek çok türü de bünyesinde barındırır. Yağmur ormanlarının var-lığında etkili olan etmenler sürekli ve bol yağışın olması ve sıcaklıkların yüksek olmasıdır Böylece pek çok canlı türünü barındıran bu ormanlar, uzun boylu. geniş yapraklı ve sık ağaçlardan meydana gelmektedir. Heyelan nedir Genel olarak yaprakları sürekli yeşil kalabilen türlerden oluşur
Yağmur ormanlarının kendine has özellikleri burada farklı canlı türlerinin yaşamasına olanak sağlayan katmanlar oluşturmuştur.

50 m'den yüksek, ışık istekleri fazla olan ağaçların yaprak ve dallarının bulunduğu katmandır. 30-40 m yükseklikteki ağaçların ve sarmaşıkların oluşturduğu katmandır. Ormandaki canlıların çoğu, güneş ışığından yararlanabildikleri için bu katmanda yaşar. Daha az ışık alan, küçük ve genç ağaçların oluşturduğu katmandır Birçok bitki türü için uygun ortam Sağlar. Otlardan, ağaç kökleri ve dökülmüş yapraklardan oluşan katmandır Yerde yaşayan canlılar ve böcekler için uygun ortam sağlar.
Bitki ve hayvan türleri bakımından fakir alanlardır. Yağış miktarının az ve sıcaklığın çok fazla olduğu çöllerde, bitki ve hayvanlar için hayati önem taşıyan su önemli bir sorun oluşturur. Taban su seviyesinin çok aşağılarda olması nedeniyle çöl bitkilerinin kökleri derinlere kadar uzanırken su kaybını azaltabilmek için yüzeydeki kısımları çok küçüktür.

 Bazı çöl hayvanları ise su ihtiyaçlarını bitkilerden özellikle içerisinde su depolayan kaktüslerden temin eder. Üstteki linkte heyelan hakkında bilgiler verilmiştir.

Soğuk çöllerde yaşam daha çok yağışlı kıyı kesimlerindedir. Fok ve beyaz ayı gibi hayvanlar her yerin buzullarla kaplı olmasından dolayı ihtiyaç duydukları besinleri daha çok denizden sağlarlar.

Sıcaklıkların çok düşük olması ve besin yetersizliği nedeniyle kutupta yaşayan canlılar ortama uyum sağlamak zorunda kalmıştır. 

Kutuplarda yaşayan hayvanlar, besin yetersizliği ve düşük sıcaklıklar gibi koşullara uyum sağlamak zorunda kalmıştır.

Yer Şekilleri 

Yer şekilleri bitki ve hayvan türlerinin yaşam ortamlarını etkiler. Eğim, yükselti, bakı ve dağların uzanış doğrultusu: kısacası yeryüzü şekillerinin çeşitli olması, denizel bölgelerde olan su isteği fazla bitki türleri bulunurken iç kesimlerde daha kurakçıl bitki türleri bulunur. Yarım kürelere göre bakı ve sıcaklık koşullarının değişmesi yine bakı ve dulda yamaçlar arasındaki biyoçeşitlilliği etkiler. Eğimli yamaçlarda toprak oluşumunun zor olması burada bitki yetişmesine engel olur. Bunun yanında engebeli alanlar düz alanlara göre daha fazla canlı türü barındırır. Dağların denize bakan yamaçlarında bakı, sıcaklık ve nem oranının elverişli olması canlı yaşamı içinde uygun bir ortam sağlar. Örneğin; Toroslar ile Kuzey Anadolu dağlarının kuzey ve güney yamaçları farklı bitki türlerinin yayıldığı alanları oluşturmaktadır. Ayrıca bir dağ yamacı boyunca yükseldikçe sıcaklık ve nem özelliğine göre, geniş yaprakları, karışık, iğne yapraklı ağaçlara ve çayırlar şeklinde değişik gösterir.