Biyoçeşitlilik Nedir

Biyoçeşitlilik Hakkında Bilgi

Biyoçeşitlilik Nedir?

Biyoçeşitlilik tanımı, biyoçeşitlilik nedir? biyoçeşitlilik hakkında bilgi.

Doğal çevre içinde bulunan insanlar, hayvanlar, bitkilerin ve mikroorganizmaların yaşayabildiği ortama biyosfer denir. Biyosfer içinde yaşayan canlılar, toprak yüzeyinden yaklaşık 10 m derinliğinde ve 120 m yüksekliğe kadar yaşayabilmektedir. Daha yükseklerde ise yaşam şartlarının kısıtlanmasından dolayı, geçici olarak hayatını sürdüren kuş, bakteri ve virüs gibi canlılara rastlanır Deniz ve göllerde canlıların çoğu ışık ve oksijenin daha fazla olduğu yüzeye yakın yerlerde yaşamaktadır.

Biyosfer, atmosfer, litosfer ve hidrosferle sürekli etkileşim halindedir. Ancak biyosfer asıl olarak bu üç ortamda yaşayan canlıları kapsamaktadır.

Canlıların yeryüzündeki dağılışı, coğrafi koşullarla yakından ilgilidir. Coğrafi koşulların her yerde aynı olmaması, canlı türlerininde kendi yaşam koşularına uygun bir şekilde yayılış göstermesine neden olmuştur. Canlı türlerinin bulunduğu bölgenin coğrafi şartları değişirse, canlı türleri ya yeni ortama uyum sağlar ya da uygun yaşam koşullarının olduğu ortamlara göç eder. Göç edemeyen ve yeni ortama uyum sağlamayan canlı türlerinin nesli önce azalır sonra da yok olur.

Biyoçeşitlilik Nedir
Biyoçeşitlilik Nedir


Örneğin; daha önceki jeolojik devirlerde yaşayan bazı canlılar, iklim değişmeleri sonucunda ortama uyum sağlayamamış ve yok olmuşlardır.

Canlı ve cansız çevre birbirleriyle sürekli olarak etkileşim halindedir. Bu etkileşim canlı varlıkların dağılışını ve yaşam tarzını etkiler. Yeryüzünde en büyük ekosistem Dünya ekosistemidir. Ayrıca bir dağ (Ağrı Dağı), bir göl (Tuz Gölü) veya tek bir ağaç bile bir ekosistemdir.

Ekosistemin cansız kısmı canlılar için besin maddesi ve enerji demektir. Bitkiler, hayvanlar, bakteriler, mantarlar ve insanlar ekosistem içinde canlıları oluştururken; iklim, su, toprak, güneş ışığı, atmosfer ve yer şekilleri ise cansız ortamı oluşturur.

Canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları cansız çevre ile etkileşim halinde bulunduğu ortama ekosistem denir.
Biyoçeşitlilik sadece tür çeşitliliği değildir. Bir bölgede genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bütüne biyoçeşitlilik denir. Hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin etkisiyle doğal kaynakların aşırı bir şekilde tüketilmesi yeryüzündeki doğal dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Ekosistemin sürekliliği için bu bütünü oluşturan unsurlar arasında sürekli etkileşime dayalı bir düzen vardır
Buna göre, benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran bölgelere bi-yom denir. Her biyomun kendine özgü bitki ve hayvan türleri vardır Karasal biyomlar, bölgedeki hakim olan bitki türüne göre, su biyomları ise suyun özelliklerine göre sınıflandırılır. Ancak bu sınırlandırmada sınırlar, kesin bir şekilde birbirinden ayrılamaz.


Aşağıda verilen haritada yeryüzündeki karasal biyomlar gösterilmiştir. Farklı özelliklere sahip bitki ve hayvan türleri bu alanlarda yaşama imkanı bulmuştur.


Biyoçeşitlilik Hakkında Detaylı Bilgi